2011: Topp 10 böcker på Svenska

10. Du är min av Nigel Hinton
20 Maj 2011

När Ryan hittar mobiltelefonen vet han att han bara måste ha den. Det är den mest avancerade telefon han någonsin sett. Röststyrning. Musik- och videonedladdning. Satellitspårning. En massa tevekanaler, och inte bara de vanliga trista, utan speciella kanaler.

Den kan göra saker som han knappt kan tro är sanna. Saker han måste hålla hemliga. Saker som skulle kunna skrämma livet ur vem som helst ...

En lättläst ungdomsbok om våldets lockelse och hur lätt det kan vara att förlora kontrollen, skriven av författaren till "Gangsterbröder" och "Utpekad".

9. Döden i dina ögon #2: Arvet
av Rachel Ward
7 Mars 2011

Tonårige Adam ser siffror. När han ser in i andra människors ögon så ser han det datum då personen i fråga ska dö - precis som hans mamma Jem en gång gjorde. Adam har svårt att hantera sin egendomliga "gåva" som han mest ser som en börda, och när han plötsligt inser att alla omkring honom har samma siffror i sina ögon, samma dödsdatum, blir han mycket rädd för vad som kan tänkas inträffa år 2025.

I sin desperata jakt på svaret till vad som ska ske undersöker Adam alla möjligheter: Ska det bli krig? Svält? Kommer det att inträffa en kärnvapenolycka - eller kommer vi att drabbas av ett dödligt virus? Han är säker på att en katastrof väntar mänskligheten, men vad? Och kan han över huvud taget göra något för att förhindra den?

8. De utvalda av Kristin Cashore
21 Mars 2011

Boken handlar om sextonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade "särlingar", med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.

Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva - har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat ?? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor?

Det här griper tag direkt. Det är något helt annat än den högtravande fantasy om krig och slag som svämmar över på marknaden. Här står människor och relationer i fokus. Karaktärerna är självlysande. Samtidigt har handlingen ett otroligt driv, mycket action och spänning. Man fastnar direkt. Det här är den typ av bok som får en att verkligen känna för alla inblandade. Man måste få veta hur det ska gå! Den talar på ett ovanligt sätt till både yngre och äldre läsare.

Tankeläsaren är den första boken av tre i serien De utvalda.


 

7. Fyra dagar, fyra nätter av Morgan Matson
13 Maj 2011

 

"Vi kunde göra vad vi ville, åka vart vi ville. Vi skulle korsa kontinenten. Vi hade bil, bensinpengar och ett mål. Vägen låg öppen framför oss."

Amy Curry tycker inte att livet är så himla toppen. Pappan dog nyligen i en bilolycka, och sedan dess har allting varit riktigt jobbigt. Hennes mamma har bestämt att familjen ska flytta från Kalifornien till Connecticut för att starta på nytt. I samband med flytten måste Amy köra familjens bil tvärs över kontinenten. Problemet är bara att hon sedan bilolyckan vägrar köra bil.

Mamman fixar en chaufför, Roger, en kille Amy inte träffat sedan hon var liten, men hon är inte särskilt sugen på att sitta i en bil med en nästan okänd kille (dessutom oväntat snygg) i fyra dygn - vad pratar man om liksom?

Amys mamma har gjort en resrutt åt dem, bokat hotellrum, och till och med gett Amy en bok där hon kan skriva upp sina minnen från resan. Förutsättningarna är så där, tycker Amy. Men under de fyra dygnen hinner det hända massor; de tar den ena omvägen efter den andra och det blir en roadtrip de sent ska glömma.


 

6. Att lura döden an L.J. Smith
28 Februari 2011

Efter 15 år kommer äntligen Night World #1 på Svenska!

Hastigt dö av cancer eller leva som vampyr - vad skulle du välja?

Poppy och James har varit bästa vänner sedan dagis och Poppy tror nog att de vet det mesta om varandra (förutom att hon faktiskt är kär i honom).

Men allt vänds upp och ner när en läkare upptäcker att Poppy har cancer. Hon befinner sig i det sista stadiet och har troligen bara några veckor kvar att leva. Och hon är bara 16 år! Hon vill verkligen inte dö och James upptäcker att han inte heller står ut med att Poppy inte skulle finnas i hans liv. Och just James har faktiskt en möjlighet att rädda henne. På sätt och vis.

James är nämligen vampyr, eller en lamia, och han skulle kunna göra Poppy till vampyr också. Om hon tror på honom och vill ... och om han klarar det innan hon dör av sin sjukdom!

Nattens värld är inte en plats. Den finns överallt i vår vanliga värld. Varelserna som rör sig i natten är vackra, farliga och oemotståndliga för människor. Din bästa vän kan vara en av dem, eller den du är kär i.

Men reglerna för dessa varelser är glasklara: 1) de får aldrig avslöja för människorna vad de är och 2) en person från nattens värld får aldrig bli förälskad i en människa. Straffet för den som bryter mot dessa regler är fruktansvärt.

Det här är en berättelse om vad som händer när någon ändå bryter mot reglerna.

5. Vampire Academy #5: Andens kraft
av Richelle Mead

7 Mars 2011

Intriger, kärlek och död bland vampyrer på high school!

"Det är stor skillnad mellan ett hotbrev och ett kärleksbrev, även om den som skriver hotbrevet faktiskt påstår att han älskar dig."

Rose Hathaway har återvänt från Ryssland till S:t Vladimirs skola och sin bästa vän Lissa. Sista terminen på high school går äntligen mot sitt slut. De längtar efter att deras nya, förhoppningsvis lite friare, liv utanför skolans järngrindar ska börja.

Men Rose kan inte glömma att Dimitri fortfarande lever och väntar på henne någonstans där ute. Hon misslyckades med att döda honom när hon hade chansen. Och nu är hennes värsta mardrömmar på väg att bli verklighet. Om hon inte självmant förenar sig med honom kommer han att jaga henne tills hon faller i hans strigoi-grepp. För evigt. Men det finns ett litet hopp om att allt inte är kört; Rose har nämligen en plan. En helt, helt galen och livsfarlig plan!


 

4. Sanningen om Alice av Rebecca James
5 April 2011

Katherines lillasyster Rachel är död. Fylld av sorg och skuld flyttar Katherine till Sydney. Här träffar hon Alice och börjar leva igen. Hon blir lyckligare än på länge. Men snart står det klart att det finns ett skäl till att Alice vill komma nära Katherine, så nära som möjligt. Sanningen om Alice är mer skrämmande än Katherine någonsin hade kunnat tro .

 

 

 

 

 

 


3. House of Night #6: Frestad av P.C. Cast
28 Januari 2011

 

Välkommen till en vanlig vecka i den ovanliga vampyren Zoey Redbirds liv!
Zoeys värld är väldigt lik vår egen vardag: man går i skolan och man hänger med kompisar.
Men det är också en värld där vampyrer lever öppet och fruktansvärda saker lockas upp ur underjorden.
En värld med mycket magi, kärlek och död!

Vissa saker har rett upp sig, men kampen är allt annat än över. Den svarta ängeln Kalona och Neferet är inte besegrade. Kommer Zoey att kunna stå emot frestelsen när Kalona på alla sätt försöker locka henne till sig? Finns det en chans att han kan göra som Stark och välja den goda sidan istället?
Dessutom börjar det på allvar hända läskiga saker med Stevie Rae och hennes röda vampyrer nere i tunnlarna. Stevie Raes hemliga vänner har egna planer för framtiden. Tyvärr vill de inte att hon ska vara en del av den framtiden.
Och Zoeys ständiga killproblem? Tja, en gör slut och en ... försvinner.

Det här är del 6 i House of Night-serien. Liksom i de tidigare delarna är tempot högt och dramatiken stor. Det gäller verkligen för Zoey att ha en snabb hjärna, att hon vågar lita på sin magkänsla när förnuftet inte räcker och att hon har många, goda vänner som hjälper till.
De tidigare böckerna i serien heter Vampyrens märke, Sveket, Utvald, Svart ängel och Jagad.



2. Lasarusfenomenet #1: 4:e Parallellen av Kjetil Johnsen
7 April 2011

Ny spänningsserie om 17-åriga Emma. En omskakande thriller med SF-inslag.

Emma vaknar upp ur koma och allt är annorlunda. Hennes bror är stum, hennes föräldrar är döda, och hennes farbror verkar tycka att allt är hennes fel. Hon har svårt att skilja drömmar – eller är det minnen? – från vad som är verkligt. Hur gick den hemska bilolyckan till? Hon måste ta reda på vad som egentligen har hänt. Alla spår pekar mot hennes pappas ljusskygga forskning vid den topphemliga militärbasen i Nevadaöknen. Men innan sanningen kan avslöjas så ska många människor komma att dö. Även Emma …

 


 

1. Beastly, ett odjur av Alex Flinn
30 Mars 2011

Vi vet vad Skönheten tyckte om Odjuret - men hur var det för Odjuret?

Kyle Kingsbury är rik, skitsnygg, elak och egoistisk. För honom är det självklart att han ska väljas till den populäraste killen på skolbalen och få hångla med den snyggaste tjejen resten av natten.

Och allt hade nog gått som planerat om det inte hade varit för Kendra. Hon är inte särskilt snygg och hon har mage att kritisera honom för att få fördelar för att han är det.

För att ge igen bjuder Kyle henne på skolbalen bara för att dumpa henne utanför dörren och göra bort henne inför hela skolan.

Men Kendra är inte en vanlig tjej - hon är häxa. När Kyle kommer hem på natten efter skolbalen väntar hon i hans rum. Hon förbannar honom för hans grymhet och förvandlar honom till ett monster med päls, horn och huggtänder. Lika ful på utsidan som han är på insidan.

Bara om han lyckas hitta en tjej som verkligen älskar honom som han ser ut nu och som kysser honom innan två år har gått kommer förbannelsen att brytas. Och en sak till: Kyle måste också verkligen älska henne!

Han var Kyle Kingsbury, den coolaste killen - ett riktigt as, riktigt beastly. Men det syntes inte utanpå. Nu är han helt och hållet ett odjur.

Beastly, ett odjur kommer som film under 2011 med Alex Pettyfer och Vanessa Hudgens i huvudrollerna. Se trailern på beastlythemovie.com!
/Tessie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback